SEDAT VEYİS ÖRNEK
(Zara/1927-Ankara/1980) Profesör öğretim üyesi ve yazar
Sivas Lisesi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunudur. Konya’da üç ay öğretmenlik yaptıktan sonra silah altına alındı. Askerliğini Kore’de yaptı. Terhisine müteakip Almanya’ya gitti ve Tubingen Üniversitesi’de dinler tarihi ve etnoloji konusunda doktıra yaptı. Dönşünde Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde etnoloji asistanı, doçent ve profesör oldu.
Viyana, Bonn ve Göttingen Üniversitelerinde araştırmalar yaptı. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Etnoloji Kürsüsü öğretim üyesi ve 1980 ‘de kurulan Hlk Bilim Kürsüsü başakanı olmuştur. İzmir Güzel Sanatla Fakültesi’nde ve Elazığ Fırat Üniversitesi’nde dersler veriyordu.
Yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar iki ana bölmde toplanabilir.
1- Hikayeciliği ve Tiyatro yazarlığı
2- Folklor ve Etnoloji.
Lise öğrencisiyken hikayelerini Sivas’taki gazetelerde sonra da Varlık ve Yeditepe yayınlanmaya başladı. 1948’te yazdığı Modern Lokanta Sivas Halkevinde ssahnelendi. Başrolde kendisi oynadı. Diğer oyunlarında ‘Kurt’, İstanbul Şehir Tiyatrolarında ‘Pirinçler Yeşerecek’, Ankara Devlet Tiyatrosunda oynandı. ‘Manda Gözü’ Türkiye radyolarında yayaınlandı. Bu son oyunu meydan oyuncuları tarafından da sahnelendi.
Şerafettin Turan’ın da dediği gibi ‘Sedat Veyis, hiç kuşkusuz ki, halk Bilim alanında ülkemizin en önde gelen araştırıcılarında ve bilim adamlarından biriydi. Yolunu kendisi açan, tututuğu yolada ilerleyip kendi çanbasıyla öncü durumuna yükselen bir bilim adamı Anadolu’nun bağrından kopan birçok genç gibi o da çocukluğunda düşlediği ‘tiyatro sanatçısı’ olamamaış, olayların sürüklenmesiyle yükseköğrenimini başka bir dalda görmüştü. Bununla birlikte diplomanın hjer şey demek olmadığını kanıtlarcasına, doktora öğreniminde etnolji ve folklora yönele Veyis kısa sürede bu alanın yetkili ve verimli bir temsilcisi olmuştu.
Yayınalanan Eserleri:
Sivas ve Çevresinde Hayatın Çeşitli Safhalarıyla ilgili Batıl İnançların ve Büyüsel İşlemlerin Etnolojik Tetkiki,
Etnolji Sözlüğü,
İlkellerde Din,
Büyü,
Sanat,
Efsane,
Anadolu Folklorunda Ölüm,
Budinbilim Terimleri Sözlüğü,
Türk Halk Bilimi,
Geleneksel Kültürümüzde Çocuk.
Kaynak: Sıvas Meşhurları II (İbrahim Aslanoğlu)
Editör: M. Erman Aslanoğlu sayfa: 238 Cilt II/ Sivas 1000 Temel Eser
Hazırlayan: Fatih AYDIN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder